Vähähiilinen rakentaminen

Pääkuva - vaaka

Rakennusten hiilijalanjälki ja ilmastopäästöt

Rakentaminen on yksi merkittävimmistä ihmisen aiheuttaman ympäristökuorman lähteistä. Rakennusten elinkaaren aikana syntyy huomattavia ilmastopäästöjä, jotka johtuvat sekä rakennusmateriaalien valmistuksesta että rakennusten käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Euroopan komission mukaan jopa 36 % Euroopan hiilidioksidipäästöistä liittyy rakennusalaan, mikä korostaa kestävän rakentamisen merkitystä osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Rakennusmateriaalien valinta vaikuttaa suoraan rakennusten hiilijalanjälkeen, sillä eri materiaalien valmistusprosessit ja raaka-aineet tuottavat eri määriä päästöjä.

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, joten rakennetun ympäristön osalta vaaditaan pikaisesti toimenpiteitä. Rakennusmateriaalin hiilijalanjälki on kasvamassa yhä merkittävämmäksi valintakriteeriksi perinteisten valintaperusteiden rinnalle. Lisäksi rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta ja vähähiilisten ratkaisujen suosiminen tulee väistämättä osaksi arkeamme rakennushankkeissa. Nyt on aika varautua uuteen valmisteilla olevaan rakentamislakiin, joka astuu voimaan arviolta 2026 alussa.

Yksi tekijä rakennusten ympäristövaikutusten pienentämisessä on kestävien ja vähähiilisten pintamateriaalien valinta. Valitsemalla vähähiilisiä pintamateriaaleja, voidaan vaikuttaa sekä uuden rakennuksen että tilojen remontoimisen hiilijalanjälkeen osana kokonaisuutta.

Laattapiste-Pukkila – Vastuullista liiketoimintaa

Olemme sitoutuneet toimimaan vastuullisesti ja edistämään vähähiilistä rakentamista. Tavoitteenamme on luoda tiloja, joissa on hyvä olla vielä tulevaisuudessakin. Valikoimastamme löydät huolellisesti valitut ja ympäristöystävällisemmät ratkaisut toimistoihin, kouluihin, ravintoloihin, hotelleihin ja muihin rakennusprojekteihin. Olemme aktiivisesti mukana edistämässä kestävää kehitystä tarjoamalla myös koulutuksia ja asiantuntija-apua vähähiilisyyden teemoista. Autamme sinua löytämään parhaat ratkaisut, jotka tukevat sekä ympäristön että rakennusten kestävyyttä. Voit vertailla tuotteiden hiilijalanjälkitietoja verkkokauppamme ostoskorissa sekä myyjämme tekemissä tarjouksissa. Lue lisää 

Mistä tunnistaa vähähiilisen materiaalin?

Vähähiilisen materiaalin tunnistaminen on keskeinen askel ilmastoystävällisen rakentamisen suunnittelussa. Yksi tehokkaimmista työkaluista on EPD-ympäristöseloste (Environmental Product Declaration), joka antaa luotettavaa ja läpinäkyvää tietoa materiaalin ympäristövaikutuksista koko sen elinkaaren ajalta. EPD perustuu kansainvälisiin standardeihin ja kattaa monia keskeisiä ympäristönäkökulmia, kuten raaka-aineiden hankinnan, tuotannon, kuljetuksen, käytön ja kierrätyksen. Ympäristöseloste mahdollistaa eri materiaalien vertailun ja auttaa tunnistamaan vähäpäästöiset vaihtoehdot. Sivuillamme EPD:t ja kierrätysmateriaalisisällöt löytyvät tuotteiden yhteydestä Ekologisuus-välilehdeltä.

Suomessa kansallinen rakentamisen päästötietokanta tarjoaa rakennusmateriaalien päästötietoja ja EPD-ympäristöselosteiden keskiarvoja vertailun ja laskennan tueksi. Käyttäjät voivat vertailla eri tuotteiden ja materiaalien päästöjä, mikä helpottaa ilmastoystävällisten valintojen tekemistä suunnitteluvaiheessa.

Keraamiset laatat vähähiiliseen rakentamiseen

Keraamisten laattojen pitkä elinkaari tekee niistä erityisen kestävän valinnan. Niiden kestävyys ja helppohoitoisuus vähentävät materiaalitarpeita pitkällä aikavälillä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon pintamateriaaliksi.

Keraamiset laatat ovat suosittu pintamateriaali niin asuin- kuin liiketiloissakin, ja niiden vähähiilisyys perustuu useisiin eri tekijöihin, joita vastuulliset valmistajat huomioivat tuotannossaan. Monet laattavalmistajat pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, mikä tarkoittaa energiatehokkaampia tuotantoprosesseja, kierrätyksen hyödyntämistä ja ympäristöystävällisten ratkaisujen suosimista kaikilla tuotannon osa-alueilla.

Monet laattavalmistajat ovat investoineet uusiutuviin energialähteisiin, mikä vähentää merkittävästi syntyviä päästöjä. Lisäksi raaka-aineiden käytön optimointi, esimerkiksi laattojen ohentaminen, vähentää tarvittavan materiaalin määrää ja siten pienentää tuotannon hiilijalanjälkeä.

Keraamiset laatat ovat myös kierrätettäviä, ja monet valmistajat kierrättävät rikkinäiset laatat takaisin tuotantoon uusien laattojen valmistuksessa. Tämä vähentää neitseellisen raaka-aineen tarvetta ja samalla jätteen määrää. Lisäksi tuotantoprosessissa syntyvää uunien ylijäämälämpöä kierrätetään, mikä tehostaa energiankäyttöä ja vähentää energiankulutusta. Myös pakkauksissa huomioidaan ympäristöystävällisyys, sillä valmistajat käyttävät yhä enemmän kierrätysmateriaaleja pakkausratkaisuissaan.

Näiden lisäksi käynnissä on useita kehityshankkeita, joiden tavoitteena on uudistaa uunien energianlähteet vielä ympäristöystävällisemmiksi.

Kuva: Keraaminen laatta 1

LPC Geo Re60 -sarjan laatoissa kierrätysmaterialin osuus on 60 %.

Kuva: Keraaminen laatta 3

Betonikuosisten LPC Stage-laattojen ilme on hienostunut ja herkkä. Väripaletista löytyy huikeat 20 väriä ja runsaasti eri kokoja pienistä mosaiikeista suurlaattoihin.

Kuva: Keraaminen laatta 2

LPC Circle -sarja lasimosaiikit on valmistettu 99 % kierrätyslasista.

Vinyylilattiat vähähiiliseen rakentamiseen

Vinyylilankku on kestävä puolikova pintamateriaali, joka vaimentaa tehokkaasti askelääniä ja on helppo ylläpitää. Se on erinomainen valinta sekä koteihin että julkisiin tiloihin, joissa vaaditaan kestävyyttä ja helppoa puhtaanapitoa. Vähähiilisen rakentamisen projekteihin suosittelemme pienemmän hiilijalanjäljen Interface LVT -sarjoja, joiden valmistuksessa on käytetty jopa 39 % kierrätettyä raaka-ainetta, mikä vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta ja samalla pienentää tuotannon ympäristövaikutuksia. Interfacen valmistama pontiton tarraliimattava LVT kestää kovaa kulutusta (KL42) julkisissa tiloissa. Akustiikkapohjan ansiosta askeläänen vaimennus on 16 dB. LVT on yhdisteltävissä saman valmistajan vähähiilisten tekstiililaattojen kanssa ilman materiaalien välisiä listoja.

Perinteiselle vinyylilankulle merkittävästi vähähiilisempi vaihtoehto on kokonaan PVC-vapaa  Futura Comfort. Tässä tuotteessa PVC on korvattu biopohjaisilla raaka-aineilla, mikä vähentää huomattavasti tuotannon hiilijalanjälkeä ja tekee siitä ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Futura Comfort -lankuissa on erinomainen askeläänipohja, joka vaimentaa ääntä jopa 18 dB, sekä kätevät pontit, joiden ansiosta asennuksessa ei tarvita lainkaan liimaa. 

Kuva: Vinyyli 1

PVC-vapaan Futura Comfortin valmistuksesta aiheutuu vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perinteisten vinyylilankkujen valmistuksesta.

Kuva: Vinyyli 3

Interface Northern Grain LVT:ssä on käytetty 39 % kierrätettyä materiaalia. Akustiikkapohja Sound Choice® vaimentaa tehokkaasti askelten kopinaa. 

Kuva: Vinyyli 2

Interface Brushed Lines -vinyylilankuissa on käytetty 39 % kierrätettyä materiaalia.

Tekstiililaatat vähähiiliseen rakentamiseen

Interface-tekstiililaatat ovat erinomainen valinta vähähiiliseen rakentamiseen sekä tilamuutoksiin. Interface-tekstiililaatat on suunniteltu parantamaan akustiikkaa erityisesti toimistoissa, kouluissa ja hotelleissa, joissa ne sopivat mm. työskentely- ja neuvottelutiloihin. Tekstiililaattojen valmistuksessa syntyvä hiilijalanjälki on erittäin pieni kierrätysmateriaalien, biopohjaisten raaka-aineiden ja uusiutuvan energian hyödyntämisen ansiosta. Interfacen tekstiililaattojen raaka-aineista noin 90 % koostuu kierrätetyistä tai biopohjaisista materiaaleista, ja useimpien laattojen lanka on valmistettu kokonaan kierrätetystä polyamidista. Lisäksi valikoimasta löytyy myös hiilinegatiivinen tekstiililaatta, jonka valmistuksessa sitoutuu enemmän hiiltä kuin vapautuu. Innovaatio on mahdollinen biopohjaisten raaka-aineiden käytön ansiosta, ja se tekee tuotteesta erityisen ympäristöystävällisen valinnan.

Interfacella on lisäksi tekstiililaatoilleen ReEntry®-kierrätysohjelma, jossa vähän käytetty tekstiililaatta voidaan käyttää uudelleen ja käyttökelvoton tekstiililaatta voidaan kierrättää teollisuuden raaka-aineeksi Hollannin-tehtaan kierrätysyksikössä.

Interfacen tekstiililaatat asennetaan ilman liimaa TacTiles®-tarroilla, mikä mahdollistaa laattojen helpon kierrätyksen ja uudelleenkäytön eri tiloissa. Kuosisuunnittelussa on huomioitu orgaanisuus ja kuvioiden eläväisyys, mikä antaa laattojen käyttäjille mahdollisuuden yhdistellä eri valmistuseriä toisiinsa saumattomasti. Joustavuus tekee niistä erinomaisen ratkaisun erilaisiin projekteihin, joissa tilojen muuntelu ja materiaalien monikäyttöisyys ovat keskeisiä vaatimuksia.

Tekstiili: Kuva 1

Heuga 727 -tekstiililaattojen valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki (EPD A1-A3) on erityisen pieni (2,93 tai 3,53 kg CO₂ eq/m² riippuen väristä).

Tekstiili: Kuva 3

Connected Ethos -tekstiililaattojen kuosi on eläväinen ja eri valmistuserien välillä ei ole näkyvää värieroa, siksi lattian päivittäminen ja jatkaminen on erittäin joustavaa.

Tekstiili: Kuva 2

Embodied Beauty -sarjan Shishu Stitch -tekstiililankku on hiilinegatiivinen, sillä sen valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki (EPD A1-A3) on materiaali-innovaation ansiosta -0,3 kg CO₂ eq/m².

Tutustu toteuttamiimme kohteisiin

Varaa aika Etsi myymälä