Laattatrendit 1960-luvulla
1960-luku mullisti sisustusmaailman tuoden tiloihin ennennäkemättömän väripaletin ja kuvioiden kirjon. Aikakausi oli värikästä, hillitöntä ja eläväistä. Se oli sekoitus eri kulttuureista ammentavia vaikutteita, joissa visuaalinen ilme oli etusijalla. Sisustuksessa nähtiin rohkeita kokeiluja sekä eri materiaalien ja tekstuurien yhdistelyjä. Erityisesti vihreän ja oranssin eri sävyt, punainen, musta ja valkoinen nousivat suosituiksi. Pukkilassa seurattiin trendien kehittymistä tarkalla silmällä ja tehtaalla alettiin valmistaa ajan henkeen sopivia laattoja. Värit ja kuviot valtasivat tuotannon.
1960-luvulla keraamisten laattojen trendit aloittivat värikkyyden ja kuvioiden aikakauden. Laattoihin alkoi ilmestyä vaikutteita uudesta pop-taiteesta, abstraktista taiteesta sekä skandinaavisesta muotoilusta. Suomessa keraamisten laattojen suunnittelussa merkittäviä nimiä olivat graafikko Erik Bruun ja hänen vaimonsa, keraamikko Sinikka Kinnunen-Bruun, jotka suunnittelivat Pukkilan tehtaalle ainutlaatuisia kuviolaattoja. Kuviolaatat esiteltiin asiakkaille Pukkila-laattojen erikoisnäyttelyssä Rakennuskeskuksessa Helsingissä 7.3.-30.4.1968.
Erik Bruun, joka on tunnettu erityisesti Suomen luontoa ja eläimiä kuvaavista graafisista julisteistaan, sekä Sinikka Kinnunen-Bruun toivat keraamisiin laattoihin graafisen suunnittelun näkökulman. Heidän yhteistyönsä tuloksena syntyi laattoja, joissa yhdistyivät taidokas muotoilu ja luonnon inspiroimat kuviot. Heidän suunnittelemansa laatat olivat usein koristeltu abstrakteilla, luonnosta inspiroituneilla kuvioilla.
Erik Bruunin, Sinikka Kinnunen-Bruunin ja Karin Widnäsin kaltaisten suunnittelijoiden kanssa tehty yhteistyö toi Pukkilan valikoimaan ainutlaatuisia laattamalleja, jotka heijastivat aikansa muotoilutrendejä ja suomalaista luontosuhdetta.
Kuviolaatat painettiin 15x15 kokoisille Pukkilan E-seinälaatoille (nyk. Harmony), joita oli valikoimassa 20 väriä. Kuvioiden painovärit olivat valkoinen, musta, harmaa, sininen, vihreä, ruskea ja keltainen. Erikoistilauksesta valmistettiin myös kultaisella painettuja kuvioita.
Laatat vasemmalta oikealle:
- Filigran, Fossiili, Lorelei, Vega, Buduar
- Flora 1, Flora 2, Flora 6, Hamina, Paneli
- Kontra 1, Kontra 2, Kontra 3, Kontra 4, Hormi