Sauma-aineen valinta ja onnistunut saumaustyö

Sauman rooli laatoituksessa voi pinta-alaltaan olla pieni, mutta kokonaisvaikutuksiltaan hyvinkin monimuotoinen. Sauma kohtaa käytännössä saman rasituksen kuin laattakin ja sen tulee kestää erilaiset kuormitukset mahdollisimman hyvin. Erilaisten saumatyyppien ja ominaisuuksien lisäksi keskusteluihin nousee luonnollisesti sauman värisävy suhteessa valittuun laattaan.

Yhdessä nämä tekniset ja visuaaliset ominaisuudet muodostavat lähtökohdan laatoituksen toteuttamiselle ja seuraava merkittävä vaihe onkin itse saumaustyö. Jokainen saumaustyö on ainutkertainen käsityönä tehtävä suoritus, ja työn yksityiskohdat ja tasalaatuisuus korostuvat lopputulosta tarkasteltaessa.

Saumaustyön viimeinen vaihe tapahtuu vasta sauman kovettumisen jälkeen. Saumauksen jälkeinen pesu poistaa laattapinnalta saumauslaastijäämät ja tuo esille laatan oikean ulkonäön. Vasta puhdas pinta on valmis käyttöönotettavaksi ja näin sen ylläpitokin on helpompaa.

Näin valitset oikean saumatyypin

Saumoja on erilaisia ja soveltuva saumausaine valitaan ensisijaisesti käyttökohteen ja tilan käyttörasitusten perusteella; kuiva sisätila, märkätila, ulkotila, julkinen tila. Sauman mekaanisen ja kemiallisen kestävyyden tarve ovat keskiössä saumausaineen valinnassa. Lisäksi myös valittu laatta ja sen mahdolliset erityisominaisuudet sekä haluttu saumaleveys voivat vaikuttaa valintaan.

Saumatyyppi 1

Sementtipohjainen sauma on yleisimmin käytetty ja soveltuu hyvin erilaisiin tiloihin ja erilaisille laattatyypeille. Laastien ominaisuuksissa on eroja ja tuoteominaisuuksia ovat mm. kulutuksenkestävyys, vedenimukyky, sekä asentamiseen liittyvät työ- ja kuivumisajat. Sementtipohjainen sauma ei ole täysin vesitiivis ja esimerkiksi suihkutilassa märkä sauma näyttää tummemmalta kuin kuivunut sauma.

Saumatyyppi 2

Epoksipohjaisen sauman etuna on erinomainen mekaaninen ja kemiallinen kestävyys. Yleisin käyttökohde on varmastikin uima-altaat ja allastilat, mutta ominaisuuksiensa perusteella epoksisauma on oiva valinta myös esim. kylpyhuoneen lattiaan, keittiöön tai eteiseen – kaikkiin kohteisiin, joissa vesirasitus, likaantuminen tai tahriintuminen on yleistä.

Saumatyyppi 3

Osan saumoista tulee olla joustavia. Nurkkien, kulmien ja erilaisten materiaalirajojen lisäksi joustavia saumoja käytetään suuremmissa yhtenäisissä laattakentissä, jotta esimerkiksi mahdolliset alustan muodonmuutokset eivät aiheuttaisi laattojen irtoamista. Yleisimmin tuotteena on silikonipohjainen saumausmassa.

Näin valitset sopivan saumavärin

Laatan ja sauman värisävyt  muodostavat yhdessä laatoituksen visuaalisen ulkonäön. Sauman määrä vaihtelee suhteessa laatan kokoon ja myös saumaleveys on olennainen osa kokonaisuutta. Sävy sävyyn saumaus on yleinen lähtökohta, jolloin sauman sävy valitaan laatan perussävyyn hyvin yhteensopivaksi. Hieman laatan sävyä vaaleammalla tai tummemmalla saumasävyllä saadaan aikaan lisää kontrastia ja erilaista ulkonäköä sauman osuuden korostuessa.

Kuva: Näin valitset sopivan saumavärin

Murretut valkoiset ja vaalean harmaat saumasävyt ovat suosittuja ja soveltuvat neutraaleina sävyinä hyvin monenväristen laattojen kanssa. Laattojen väritrendit näkyvät kuitenkin myös saumausaineiden värikartoissa ja tarjolla on valkoisen ja harmaan lisäksi laaja joukko laattojen värisävyihin soveltuvia vihertäviä, sinertäviä, punertavia ja kellertäviä saumasävyjä.

Voimakkaan kontrastivärisaumauksen tapauksessa on hyvä huomioida valitun laatan pinnan ominaisuudet. Mikäli laatan pinnassa on esimerkiksi mikrohuokosia, voi saumausainejäämiä olla hyvin vaikea saada pestyä pois pinnasta, eikä lopputulos ole halutunlainen. Tällaisissa tapauksissa on varmempi valita saumasävy läheltä laatan sävyä tai tehdä tarvittaessa koesaumaus.

Saumojen sävyjä vertailtaessa yksi huomioitava tekijä on itse sauman materiaali. Saman värisävykoodin sementtipohjainen sauma ja silikonisauma eivät ole täsmälleen samannäköisiä, koska ne ovat materiaaleina erilaisia ja niiden pinnan kiiltoaste tai valon heijastuminen ovat erilaisia. Myös laatalla on merkittävä vaikutus sauman värisävyyn. Sauma kahden laatan välissä voi näyttää hyvinkin erilaiselta kuin vaikka irrallisen saumamallitikun värisävy.

Näin onnistut saumauksessa

Saumatun laattapinnan ulkonäköön vaikuttaa aina myös on itse saumaustyö. Voi ajatella, että jokainen saumaustyö on ainutkertainen käsityönä tehtävä työvaihe ja lopputuloksessa näkyy tekijän työnjälki. Saumaustyössä onnistuminen vaatii laattojen ja saumausaineiden tuoteymmärrystä sekä oikeat työkalut ja työmenetelmät.

Kuva: näin onnistut saumauksessa

Sementti- ja epoksipohjaisella tehty saumaustyö poikkeavat luonnollisesti hieman toisistaan, mutta eroja löytyy yhtä lailla myös samantyyppisten tuotteiden välillä. Tämän vuoksi on tärkeää huomioida aina valitun saumaustuotteen käyttöohjeet, esimerkiksi sekoitusveden määrä sekä erilaiset työ-, odotus- ja kuivumisajat.

Laattatyypillä, erityisesti laatan imukyvyllä ja pinnan struktuurilla on suora vaikutus saumaustyöhön. Samoin työmaan olosuhteet, lämpötila ja kosteus on hyvä huomioida, sillä ne voivat merkittävästi vaikuttaa työaikoihin ja työn etenemiseen.

Soveltuvat työkalut tekevät työstä helpompaa ja sujuvampaa sekä mahdollistavat siistin työnjäljen. Sauman levittämisen jälkeen sauma muotoillaan ja viimeistellään pesemällä ja jokaiseen työvaiheeseen on olemassa omanlaisia työkaluja. Saumoja pestäessä olennaista on käyttää vähintään kahta eri pesuastiaa, yksi likaiselle pesuvedelle ja yksi puhtaalle.

Näin puhdistat ja huollat saumojasi

Kun sauma on asennuksen jälkeen kovettunut, on laatan pinnassa pääsääntöisesti vielä saumausainejäämiä, jotka tulee poistaa. Mikäli tämä saumauksen jälkeinen puhdistus jää tekemättä, vaikuttaa se suoraan laatoitetun pinnan ulkonäköön ja puhdistettavuuteen. Saumauksen jälkeinen pesu tulee tehdä sekä sementti- että epoksipohjaiselle saumaukselle, mutta pesuun käytetään eri pesuaineita. Tarkemmat tiedot kannattaa aina katsoa käytetyn saumausaineen sekä puhdistusaineen tuotekorteista.

Kuva: Näin puhdistat ja huollat saumojasi

Saumojen ja laattapinnan puhdistamisessa käytetään niille soveltuvia puhdistusaineita. Yleispuhdistusaineeksi soveltuvat neutraalit tai heikosti emäksiset puhdistusaineet esim. Fila Cleaner Pro. Pinttyneemmille saumoille (esim. rasva- ja saippuajäämät) kannattaa käyttää vahvemmin emäksistä puhdistusainetta esim. Fila PS87 Pro tai Fila Fuganet.

Keraamiset laatat ja epoksisaumat kestävät hyvin erilaisia puhdistusaineita, mutta voimakkaasti happamat aineet saattavat vaurioittaa sementtipohjaisia saumoja. Happamia puhdistusaineita käytettäessä on hyvä esikostuttaa sementtipohjaiset saumat vedellä, jotta happaman aineen vaikutus ei ole sauman pintaan liian voimakas.

Tilojen käyttörasitukset ovat erilaisia, mutta säännöllisesti tehty laattapinnan ja saumojen ylläpitopuhdistus auttaa pitämään pinnat siisteinä. Pinttyneemmän lian puhdistaminen on aina työläämpää, tarvitaan voimakkaampia puhdistusaineita, pidempiä vaikutusaikoja ja enemmän mekaanista hankausta. Erityisesti sementtipohjaisten saumojen kohdalla tämä saattaa aiheuttaa saumojen ylimääräistä kulumista, jolloin saumat madaltuvat suhteessa laatan pintaan.

Lue lisää

Fugalite Color epoksisaumaus

Yhteistyössä