5 vaihetta seinä-WC:n asennukseen
Seinä-WC on monelle remonttikohteen toivelistalla – eikä ihme. Sen avulla kylpyhuoneeseen saadaan selkeyttä, helpompaa puhdistettavuutta ja enemmän lattiatilaa. Mutta miten seinään asennettava WC-istuin oikein toteutetaan? Tässä artikkelissa kerromme vaihe vaiheelta, mitä seinä-WC:n asentamiseen kuuluu. Kun tunnet eri työvaiheet, on helpompi ymmärtää kokonaisuutta ja tehdä fiksuja päätöksiä oman remonttisi suunnittelussa.
1. Valmistelut
Ennen seinä-WC-telineen asennusta on varmistettava, että seinärakenne soveltuu telineen kiinnitykseen. Kevytrakenteisissa seinissä voidaan käyttää lisätuentaa, esimerkiksi vanerilevyä, joka asennetaan telineen taakse tukemaan rakenteita.
Lisäksi on huolehdittava, että pinnat on vesieristetty tai tiivistetty niin, että mahdolliset vuodot eivät pääse rakenteisiin. Vedeneristykset kannattaa teettää sertifioidulla ammattilaisella.
Lattia laatoitetaan kokonaisuudessaan ennen seinä-WC-elementin asennusta, myös kotelon sisäpuolelta. Näin varmistetaan, ettei kotelon sisään pääse muodostumaan "allasta", johon vesi voi kerääntyä. Lattiapinnan on oltava samalla tasolla sekä kotelon sisällä että sen ulkopuolella, ja lattian olisi hyvä kallistua kotelon sisällä hieman kohti vuodonilmaisuaukkoa.
2. Seinä-WC-telineen asennus
Putkiasentaja kiinnittää seinä-WC-telineen tukevasti seinään sekä ylä- että alakiinnikkeistä. Kiinnityksessä on tärkeää huomioida seinärakenteen kantavuus ja mahdolliset lisätuet kevytrakenteisissa seinissä. Samalla säädetään seinä-WC:n korkeus. Suositus istuinkorkeudelle on noin 42 cm.
Vesiliitos tehdään suoraan huuhtelusäiliön sisällä olevaan sulkuventtiiliin, jolloin ylimääräisiä liitoksia ei jää kotelon sisälle. Viemäröinti toteutetaan liittämällä viemärikulma lattiassa olevaan viemäriputkeen.
On suositeltavaa, ettei kotelon sisään jätetä ylimääräisiä vesiliitoksia tai sulkuventtiileitä, jotta erillisiä tarkastus- tai huoltoluukkuja ei tarvitsisi tehdä.
3. Asennustelineen kotelointi
Seinä-WC-teline suositellaan koteloitavaksi wedi-levyllä, joka on kosteudenkestävä, helposti työstettävä materiaali ja lisäksi heti laatoitusvalmis. Kotelointiin voi käyttää valmiiksi rei'itettyä kotelointilevyä, tai vaihtoehtoisesti tehdä WC-istuimelle ja huuhtelupainikkeelle tarvittavat reiät itse. Levyt kiinnitetään toisiinsa ja telineeseen ainoastaan wedi-liimalla, ja lopputuloksesta tulee luja ja kestävä
On tärkeää, että kotelon etulevy asettuu täysin kiinni seinä-WC-elementtiin. Välystä ei saa jäädä, sillä se voi ajan myötä aiheuttaa koteloinnin halkeamisen.
Lisäksi kotelon alareunaan, yleensä WC-istuimen alle, tehdään noin 5 mm vuodonilmaisuaukko, josta mahdolliset vuodot tulevat näkyviin.
Lopuksi kotelo laatoitetaan tai siihen tehdään muu pinnoite.
4. Huuhtelupainikkeen ja wc-kulhon asentaminen
Kun kotelointi on valmis ja pinnoitettu, putkiasentaja asentaa huuhtelupainikeen ja WC-istuimen.
Huuhtelupainikkeen asennuksen yhteydessä voidaan säätää huuhtelumääriä, mikäli tehdasasetuksista halutaan poiketa. On kuitenkin tärkeää huomioida valmistajan asettamat minimihuuhtelumäärät, jotka varmistavat WC-istuimen toimivuuden ja tehokkaan huuhtelun.
WC-istuin kiinnitetään seinä-WC-telineeseen mukana tulevalla kiinnityssarjalla. Oikein kiinnitettynä istuin pysyy tukevasti paikallaan eikä heilu ja kestää jopa 400 kg kuormituksen. WC-istuimen ja kotelon välinen sauma viimeistellään saniteettisilikonilla, mikä estää veden ja lian pääsyn hankaliin väleihin sekä tekee siistin lopputuloksen.