WC-istuimen valinta – Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

WC-istuimen valintaan liittyy yllättävän monia kysymyksiä – mitä eroa on S- ja P-lukolla, kuinka paljon tilaa istuin vaatii, tai miten seinä-WC huolletaan? Tässä artikkelissa vastataan asiakkaiden usein pohtimiin kysymyksiin selkeästi ja ymmärrettävästi. Sisältö auttaa hahmottamaan niin tuoteominaisuuksia, asennusvaihtoehtoja kuin puhdistettavuuteen liittyviä käytännön ratkaisuja.

Sisällysluettelo

WC-istuintyypit ja niiden ominaisuudet

  • Mitä eroa on lattiaan asennettavalla ja seinään asennettavalla WC-istuimella?
  • Mitä etuja seinämallisessa WC-istuimessa on verrattuna lattiamalliin?
  • Mikä on pyörrehuuhtelu?
  • Mikä on piiloviemäri?
  • Mitä tarkoittavat WC-istuimen S-lukko ja P-lukko?
  • Mikä on pesevä WC?
  • Kuinka paljon seinäkiinnitteinen WC-istuin kestää painoa?
  • Miksi WC-istuimien hinnat vaihtelevat? 
  • Miksi kannattaa valita LCC-pintainen istuin?

Asennus ja tekniset ratkaisut

  • Voiko WC-istuimen paikkaa siirtää?
  • Voiko seinä-WC:n asentaa lattiamallisen WC:n tilalle?
  • Miten WC-istuin asennetaan?
  • Miten seinä-WC asennetaan?
  • Paljonko WC-istuimen asennus maksaa?
  • Paljonko seinä-WC:n asennus maksaa?
  • Miten seinä-WC koteloidaan?
  • Täytyykö seinä-WC:n koteloon tehdä tarkastusluukku?
  • Mitkä ovat seinä-WC:n yleisimmät asennusvirheet ja miten ne vältetään?
  • Onko seinä-WC hyvä valinta julkisiin tiloihin?
  • Onko seinä-WC:ssä vesivahingon riski?

Tilasuunnittelu ja mitoitus

  • Paljonko WC-istuin tarvitsee tilaa?
  • Minkälainen WC-istuin sopii pieneen WC-tilaan?
  • Kuinka paljon seinä-WC-elementti vie tilaa syvyyssuunnassa?
  • Kuinka korkea on seinä-WC:n kotelo?
  • Kuinka leveä on seinä-WC:n kotelo?

Käyttö, puhdistus ja huolto

  • Miten seinä-WC huolletaan?
  • Miten WC-istuin puhdistetaan?
  • Onko WC-istuimen kansi helposti irrotettavissa?

WC-istuintyypit ja niiden ominaisuudet

Mitä eroa on lattiaan asennettavalla ja seinään asennettavalla WC-istuimella?

Seinä-WC ja perinteinen lattia-WC eroavat ennen kaikkea asennustavassa ja ulkonäössä, mutta toiminnallisesti ne ovat hyvin samanlaisia. Seinä-WC kiinnitetään tukevasti koteloon asennettavaan telineeseen, jolloin lattia jää vapaaksi. Lattia-WC puolestaan seisoo omalla jalallaan lattialla, ja sen huuhtelusäiliö on näkyvissä. Seinä-WC luo kevyemmän ja modernimman ilmeen, ja helpottaa siivousta, kun taas lattia-WC on yleensä helpompi asentaa erityisesti saneerauskohteissa.

Mitä etuja seinämallisessa WC-istuimessa on verrattuna lattiamalliin?

Seinämallisessa WC-istuimessa on useita etuja verrattuna lattiamalliin. Koska istuin on kiinnitetty seinään ja lattia jää vapaaksi, siivous on helpompaa ja lopputulos siistimpi. Seinä-WC antaa kylpyhuoneelle kevyemmän ja modernimman ilmeen, ja sen voi asentaa halutulle istuinkorkeudelle. Korkeus voidaan säätää asennuksen aikana käyttäjälle sopivaksi (suositus noin 42 cm), ja erikoisliitossarjalla korkeutta voi säätää myös jälkikäteen. Asennuspaikka on joustavampi kuin lattiamallissa, sillä viemäröinnin ei tarvitse olla suoraan istuimen alla. Paikkaa voidaan siirtää sivusuunnassa jopa useita metrejä. Huuhtelusäiliö jää piiloon seinärakenteen/kotelon sisään, mikä tekee kokonaisuudesta siistin ja vähentää melua huuhtelun aikana.

Mikä on pyörrehuuhtelu?

Pyörrehuuhtelu on WC-istuimen huuhtelutekniikka, jossa vesi virtaa istuinkulhon sisäpintaa pitkin pyörteenomaisesti. Tämä tehostaa huuhtelua, vähentää roiskeita ja tekee huuhtelusta tavallista hiljaisemman.

Mikä on piiloviemäri?

Piiloviemäri on lattiaan asennettavan WC-istuimen ominaisuus, jossa viemäriputki ja liitos jäävät siististi piiloon istuimen jalan sisään. Piiloviemäröity wc-istuin voi joissain tapauksissa rajoittaa asennusta, jos viemäri on liian lähellä seinää. Piiloviemärin vastakohta on ns. avoin S-lukko, jossa viemäriliitos jää näkyviin.

Mitä tarkoittavat WC-istuimen S-lukko ja P-lukko?

S-lukossa viemäri suuntautuu lattiaan, kun taas P-lukossa viemäriliitos on seinään kohti. Valinta riippuu usein viemärin sijainnista. S-lukko on yleisempi, mutta P-lukollinen istuin sopii lattiaviemäröinnin lisäksi seinäviemärille ja mahdollistaa wc-istuimen asennuksen tiiviisti takaseinää vasten. Tämä säästää tilaa ja helpottaa siivousta, sillä istuimen ja seinän väliin ei jää hankalaa rakoa.

Mikä on pesevä WC?

Pesevä WC on WC-istuin, jossa on sisäänrakennettu suihkutoiminto intiimialueiden puhdistamiseen. Suihkun veden lämpötilaa, painetta ja suuntaa voi säätää käyttäjän mieltymysten mukaan. Joissain malleissa on myös lämmitetty istuin, hajunpoisto sekä kuivaustoiminto, joka kuivaa ihon pesun jälkeen. Pesevät WC-istuimet ovat erityisen yleisiä Aasiassa, mutta niiden suosio kasvaa jatkuvasti myös Suomessa.

Kuinka paljon seinäkiinnitteinen WC-istuin kestää painoa?

Seinäkiinnitteinen wc-istuin kestää vähintään 400 kg painon. Istuin kiinnitetään metallirunkoiseen seinä-wc-asennuselementtiin, joka puolestaan kiinnitetään tukevasti seinän rakenteisiin. Koska elementti tukeutuu myös lattiaa vasten, seinään kohdistuva rasitus jää vähäiseksi.  Asennuselementti voidaan kiinnittää myös kevytrakenteiseen seinään, mutta silloin on huolehdittava asianmukaisesta lisätuennasta.

Miksi WC-istuimien hinnat vaihtelevat? 

WC-istuimien hinta riippuu muun muassa materiaalin laadusta, valmistustekniikasta ja lisäominaisuuksista. Kalliimmissa malleissa voi olla kestävämpi posliinipinta, erikoislasite, joka helpottaa puhdistusta, tai reunaton (rimless) huuhtelutekniikka. Edullisemmat vaihtoehdot voivat olla yksinkertaisempia muotoilultaan ja pintakäsittelyltään.

Miksi kannattaa valita LCC-pintainen istuin?

LCC-pintainen WC-istuin on helppo pitää puhtaana, koska erikoislasite estää lian ja kalkin kertymistä. Se parantaa hygieniaa, vähentää puhdistamisen tarvetta ja säilyttää istuimen ulkonäön pidempään.

 

Asennus ja tekniset ratkaisut

Voiko WC-istuimen paikkaa siirtää?

WC-istuimen paikkaa voi siirtää, mutta mahdollisuudet vaihtelevat istuintyypin mukaan. Lattiamallisen WC-istuimen siirtäminen on usein työlästä, jos viemäriputkea joudutaan siirtämään. Se voi edellyttää lattian purkamista ja viemäröinnin uudelleen asentamista. Pieni, muutaman sentin siirto onnistuu kuitenkin helposti epäkeskoisella viemärimansetilla. Seinä-WC tarjoaa enemmän joustavuutta. Remontin yhteydessä sen paikkaa voidaan siirtää jopa useiden metrien verran ilman, että alkuperäistä viemäripistettä tarvitsee muuttaa. Tämä onnistuu, koska viemäriputki voidaan vetää sivusuuntaisesti ja koteloida piiloon samaan koteloon wc:n asennuselementin kanssa.

Voiko seinä-WC:n asentaa lattiamallisen WC:n tilalle?

Kyllä, seinä-WC:n voi asentaa lattiamallisen WC-istuimen tilalle, erityisesti kylpyhuoneremontin yhteydessä. Seinä-WC voidaan asentaa samaan tilaan kuin lattiamalli – ja joskus jopa pienempään. Kotelo mahdollistaa myös viemäriputken siirtämisen sivusuunnassa, jolloin WC-istuimen paikkaa voidaan muuttaa joustavasti ilman, että alkuperäistä viemäripistettä tarvitsee siirtää. Tämä antaa vapautta tilasuunnitteluun ja tekee seinä-WC:stä toimivan ratkaisun myös pieniin kylpyhuoneisiin.

Miten WC-istuin asennetaan?

Lattiamallinen WC-istuin kiinnitetään laattalattiaan saniteettisilikonilla. Muovimatolle asennuksessa täytyy käyttää ruuveja. Istuin liitetään viemäriputkeen ja kylmän veden tuloletkuun, minkä jälkeen lattianraja saumataan huolellisesti silikonilla. Sauman tekemistä helpottaa maalarinteipin käyttö.

Miten seinä-WC asennetaan?

Seinä-WC asennetaan kiinnittämällä ensin seinä-WC-elementti tukevasti seinärakenteeseen ja tuetaan lattiaan. Telineeseen liitetään viemäri ja vesijohto, minkä jälkeen koko rakenne koteloidaan ja viimeistellään esimerkiksi laatoituksella. Lopuksi WC-istuin asennetaan esiin jääviin kiinnityspisteisiin, ja huuhtelupainike kiinnitetään koteloon varattuun aukkoon.

Paljonko WC-istuimen asennus maksaa?

Lattiamallisen WC-istuimen asennus maksaa yleensä noin 100–200 euroa, kun viemäröintiin ja vesiliitoksiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Yleensä hinta sisältää myös vanhan wc-istuimen irrottamisen ja poisviennin.

Paljonko seinä-WC:n asennus maksaa?

Seinä-wc:n asennushinta on alkaen noin 500 euroa. Vaihtelua on paljon. Seinä-wc-elementin asentaminen maksaa noin 150–250 euroa. Koteloinnin asennuskustannus riippuu paljon kotelon koosta ja rakenteesta, joten sen hinta vaihtelee tapauskohtaisesti. Wc-kulhon ja huuhtelupainikkeen asentaminen maksaa noin 100–200 euroa.

Miten seinä-WC koteloidaan?

Seinä-wc:n elementti asennetaan vesieristetyn pinnan päälle, ja lattian tulee olla laatoitettu, jotta kotelon sisään ei muodostu allasta, johon vesi pääsee kerääntymään. Kotelointiin suositellaan homehtumatonta wedi-levyä, joka on kevyt, helppo työstää ja tarjoaa tasaisen laatoitusalustan. Wedi-levyt kiinnitetään elementtiin, seinään ja toisiinsa wedi-liimalla, mikä tekee koteloinnin tekemisestä yksinkertaista. Lattian rajaan on tehtävä pieni reikä mahdollisen vuodon havaitsemiseksi.

Täytyykö seinä-WC:n koteloon tehdä tarkastusluukku?

Seinä-WC:n koteloon ei tarvitse tehdä erillistä huoltoluukkua, sillä kaikki WC-istuimeen liittyvät huoltotoimenpiteet, kuten huuhtelukoneiston huolto ja sulkuventtiilin käyttö, onnistuvat huuhtelupainikkeen takaa avautuvan tarkastusaukon kautta. Jos kotelon sisään sijoitetaan muuta huoltoa vaativaa tekniikkaa, kuten tarkastettavia vesiliitoksia tai erillisiä venttiileitä, erillinen huoltoluukku on tarpeen. Tyylikkään ja huomaamattoman luukun voi toteuttaa esimerkiksi laatoitettavalla hiussaumaluukulla.

Mitkä ovat seinä-WC:n yleisimmät asennusvirheet ja miten ne vältetään?

  1. Vuodonohjaus unohtuu
    Seinä-wc teline täytyy asentaa niin, että mahdollinen vuoto huomataan heti eikä se jää piiloon rakenteisiin. Tämä varmistetaan vesieristämällä kotelon sisäpinta ja tekemällä lattia samalle tasolle kotelon sisä- ja ulkopuolella. Kotelon alaosaan tehdään pieni vuodonilmaisureikä, jota kohti kotelon lattian tulee viettää kevyesti. Näin vesi ohjautuu näkyviin ja mahdollinen ongelma voidaan havaita ajoissa.
  2. Kotelointiin jää välystä
    Kotelon etulevyn on oltava tiiviisti kiinni asennustelineen rungossa. Kun WC-istuimelle istutaan, syntyy vipuvoimaa, joka kohdistuu seinä-wc-telineen metallirunkoa kohti. Jos levy jää irralleen tai asennetaan huolimattomasti, kotelointi voi ajan myötä haljeta tai vaurioitua. Huolellinen kiinnitys ja oikeat materiaalit ehkäisevät tämän ongelman.
  3. Istuimen asennuskorkeus
    Yksi seinä-WC:n eduista on mahdollisuus valita istuinkorkeus asennusvaiheessa. Jos asennuskorkeudesta ei keskustella etukäteen käyttäjän kanssa, lopputulos voi tuntua epämukavalta. Sopiva istuinkorkeus on yleensä 42–44 cm valmiista lattiapinnasta mitattuna. Ennen asennusta kannattaa varmistaa käyttäjien toiveet ja tarpeet.

Onko seinä-WC hyvä valinta julkisiin tiloihin? 

Seinä-WC on erinomainen valinta julkisiin WC-tiloihin. Se on hygieeninen, helppo puhdistaa ja kestää kovaa käyttöä. Koteloinnin sisään asennettava teline mahdollistaa siistin ja modernin ilmeen.

Onko seinä-WC:ssä vesivahingon riski? 

Seinä-WC ei lisää vesivahingon riskiä, kun asennus on tehty oikein. Kotelointi täytyy tehdä niin, että mahdolliset vuodot tulevat kotelon sisältä esille.

 

Tilasuunnittelu ja mitoitus

Paljonko WC-istuin tarvitsee tilaa?

WC-istuin on yleensä noin 35–40 cm leveä, ja sen molemmille puolille on hyvä jättää vähintään 20 cm vapaata tilaa. Kokonaisuudessaan istuimen vaatima leveys on siis noin 80 cm, riippumatta siitä, onko kyseessä lattia- vai seinämallinen WC. Istuimen eteen suositellaan varaamaan vähintään 60 cm vapaata tilaa, jotta käyttö on mukavaa ja esteetöntä. Lisäksi lähellä WC-istuinta olisi hyvä olla seinäpintaa WC-paperitelineelle ja mahdollisille tukikahvoille, jos tilaa suunnitellaan esteettömäksi. Jos kyseessä on lattiamallinen WC, huuhtelusäiliön yläpuolelle kannattaa varata noin 40 cm huoltotilaa mahdollisia säätöjä tai huoltoa varten.

Minkälainen WC-istuin sopii pieneen WC-tilaan?

Pieneen WC-tilaan sopii parhaiten kompakti WC-istuin, joka vie mahdollisimman vähän tilaa syvyyssuunnassa. Lattia wc:ksi hyvä valinta on P-lukollinen istuin, joka voidaan asentaa aivan takaseinää vasten.  Seinä-wc:tä suunnitellessa valinta on alle 50 cm seinä-wc istuin. Lisäksi seinä-wc:tä kannattaa valita SLIM-mallinen asennusteline, kunhan viemäriä ei ole tarve kääntää lähteväksi sivusuuntaan. SLIM-asennustelineen rakenne mahdollistaa, että kotelo saadaan rakennettua syvyyssuunnassa 4 cm pienemmäksi.

Kuinka paljon seinä-WC-elementti vie tilaa syvyyssuunnassa?

Seinä-WC-elementti tarvitsee tyypillisesti vähintään 150 mm tilaa syvyyssuunnassa. Tämä johtuu siitä, että lattiassa olevan viemäriputken halkaisija on 110 mm, ja telineen metallirunko tulee sen eteen noin 40 mm. Näin ollen elementtiä ei voi asentaa kapeampaan tilaan kuin mitä viemäröinti vaatii. Poikkeuksena ovat SLIM-malliset asennustelineet, joissa viemäri sijoittuu telineen rakenteen sisään. Tällöin kokonaisrakenteen syvyys voidaan pienimmillään mitoittaa noin 110–120 mm:iin, mikä tuo arvokasta lisätilaa erityisesti pienissä WC-tiloissa.

Kuinka korkea on seinä-WC:n kotelo?

Seinä-WC-kotelon korkeus on tavallisesti noin 120 cm, mikä perustuu vakiokokoisen asennuselementin mittoihin. Jos halutaan matalampi rakenne esimerkiksi ikkunan alle tai muuhun rajattuun tilaan, voidaan käyttää matalaa asennustelinettä. Tällöin kotelon korkeus jää noin 90 cm:iin.

Kuinka leveä on seinä-WC:n kotelo?

Seinä-WC:n kotelon leveys määräytyy asennustelineen mukaan, mutta käytännössä koteloa joudutaan usein leventämään hieman. Itse teline on 350–500 mm leveä, mutta vesiputki vie lisätilaa kytkentäpuolelta. Jotta vesiputki saadaan kulkemaan kotelon sisällä, kotelon leveyteen lisätään yleensä noin 100 mm vesiliitännän puolelle.

 

Käyttö, puhdistus ja huolto

Miten seinä-WC huolletaan? 

Seinä-WC huolletaan helposti huoltoluukun kautta, joka sijaitsee huuhtelupainikkeen takana. Sen kautta pääsee käsiksi huuhtelukoneistoon ja vesiliitoksiin ilman koteloinnin purkamista. Kaikki osat ir

Miten WC-istuin puhdistetaan? 

WC-pönttö tulisi pestä viikoittain. Puhdistukseen tarvitaan wc-harja, siivousliina ja pesuaine, jonka pH on 4–10. Hapan pesuaine poistaa kalkin ja pinttyneen lian. WC-istuimen sisäpuoli harjataan ja ulkopinnat pyyhitään siivousliinalla. Reunattomat (rimless) istuimet helpottavat puhdistusta, koska lika ei pääse kertymään huuhtelukauluksen alle.

Onko WC-istuimen kansi helposti irrotettavissa?

Useimpiin WC-istuimiin on saatavilla pikairroitettava istuinkansi, joka voidaan irrottaa ilman työkaluja, yleensä nappia painamalla. Pikairrotettava kansi helpottaa puhdistusta ja tarvittaessa istuinkannen vaihtoa.

Lue lisää

Yhteistyössä