Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari

11.10.2024

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema AaltoAlvari on yksi Suomen vanhimmista uimahalleista ja allaspinta-alaltaan maan suurimpia. Rakennus sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Seminaarinmäen kampusalueella, lähellä Jyväskylän keskustaa. Kesällä 2021 alkanut kylpyläosaston peruskorjaus ja laajennus valmistui lokakuussa 2024. Kaikki laatat valittiin Laattapiste-Pukkilan valikoimasta.

Projektin tyyppi:
  • Kylpylät ja uima-altaat
Sijainti: Jyväskylä
Rakennustyyppi: UImahalli, kylpylä
Rakennusvuosi: 1955
Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy, Sirén Arkkitehdit Oy
Rakennuttaja: Jyväskylän kaupunki Tilapalvelu
Rakennuttajakonsultti: Ramboll Finland Oy
Pääurakoitsija: YIT Housing Oy

Jyväskylän sydämessä sijaitseva vesiliikuntakeskus AaltoAlvari on arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä kohde. Uimahalli valmistui vuonna 1955 ja se on ainoa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli. Uimahallia on aikaisemmin laajennettu vuosina 1964, 1975 ja 1991. Osa rakennuksesta on suojeltu, ja peruskorjaus suunniteltiin yhteistyössä Museoviraston, ELY-keskuksen ja Alvar Aalto -säätiön kanssa. Materiaalivalinnoissa ja toteutuksessa kunnioitettiin Aallon alkuperäistä tyyliä, joka näkyy valoisuutena, selkeytenä ja yllätyksellisinä yksityiskohtina.

AaltoAlvari on monipuolinen vesiliikuntakeskus, joka tarjoaa laajan valikoiman palveluita kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Keskuksesta löytyy mm. kahdeksanratainen 50 metrin allas, viisiratainen 25 metrin allas hyppytelineineen ja ponnahduslautoineen, aaltoallas säännöllisin väliajoin tulevine aaltoineen sekä kaksi liukumäkeä. Pikkulapsille on tarjolla matala kahluuallas vesileikkipisteineen ja kuohualtaassa on niska-hartiasuihkuja sekä vedenalaisia hierontapisteitä. Keskuksessa on myös kaksi hyvin varusteltua kuntosalia, monitoimitila ryhmäliikuntaa varten sekä kahvio. 

Kylpyläosaston peruskorjauksen ja laajennuksen myötä halli on nyt Suomen suurimpia uimahalleja yli 16 000 neliömetrillä. AaltoAlvarin kymmenen allasta on enemmän kuin missään muualla Suomen uimahalleista. Allaspinta-alaa hallissa on 2 177 m² ja altaissa on yli 4,1 miljoonaa litraa vettä.

AaltoAlvarin laattavalinnat kunnioittavat historiaa

Vuonna 1955 valmistuneen uimahallin alkuperäiset laatat oli valmistettu Pukkilan tehtaalla Turussa. Pukkilan valikoimasta valittiin silloin allastiloihin sintratut lattialaatat (nyk. Natura) ja seinälaatoiksi nk. E-seinälaatat. Pukkilan Natura -laattoja valmistetaan edelleen, joten Laattapiste-Pukkila valikoitui luontevasti mittavan projektin laattatoimittajaksi. Pukkilan Natura- ja Pro Technic Color -sarjojen laatat tarjosivat kestävät, turvalliset ja alkuperäisiä muistuttavat ratkaisut. Valinnalla pyrittiin säilyttämään AaltoAlvarin ajaton tunnelma ja korostamaan kohteen historiallista merkitystä osana suomalaista arkkitehtuuriperintöä.

Tutustu: Pukkilan laatat 1950-luvulla

Muoto on mysteeri, joka väistää määritelmiä, mutta antaa ihmiselle hyvän olon.
Arkkitehti Alvar Aalto

Alvar Aallon henki elää AaltoAlvarin uimahallissa - Uudistus arkkitehdin silmin

Arkkitehti Art Michael avaa projektin taustoja ja suunnitteluprosessia seuraavasti:

"Laatoitus yhdistää monimuotoisen tilan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja tuo esiin pieniä yksityiskohtia. AaltoAlvarin uimahallissa laatoilla on monia tehtäviä: ne korostavat reittejä, toimivat pintojen korostajina ja täyttäjinä sekä ilmentävät tilahierarkiaa. Laattojen ja saumojen muodostama viivasto lisää tilojen haptisuutta ja tekstuuria. Laattapinnat ovat kestäviä, helposti puhdistettavia ja visuaalisesti kiinnostavia, ja tuovat tilaan hillityn modernistisen värin ja ilmeen.

AaltoAlvarin uimahallin ja kylpylän hankesuunnitelmassa todettiin, että muutostöissä on käytettävä alkuperäisen kaltaisia laattoja, jotta arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1950 suunnitteleman rakennuksen tyyli säilyy alkuperäisenä. Pukkila oli alkuperäisten laattojen toimittaja, joten myös tällä kertaa valinta kohdistui Pukkilaan. Yhdessä Pukkilan edustajan kanssa perehdyttiin AaltoAlvarissa käytettyihin laattoihin, ja projektiin valittiin alkuperäisiä vastaavat laatat. Uima-altaita koskevat määräykset, kuten liukastumisenesto, käytiin huolella läpi. Suunnittelun kohteena oli uusi 25 metrin allasosasto, jonka syvyyttä voidaan säätää liikkuvalla pohjalla. Tämä edellytti tarkkaa mitoitusta sekä betonitöissä että laatoituksessa, erityisesti nostomekanismin laitteiston syvennysten kohdalla.

Aaltoaltaan hyökyaallot ja korkea liukumäki muodostavat uimahallissa erilaisia kokonaisuuksia. Ranta, johon vaahtopäiset laineet vyöryvät, sai hiekkarantaa kuvaavan pinnan, ja istuskelualtaalle sekä sen penkkeihin valittiin pieniä värikkäitä laattoja. Liukumäen seinänviereen valetut leveät betoniportaat laatoitettiin turvallisilla porraslaatoilla. Koskialtaan kookkaaseen luolaan haluttiin luoda Napolin sinisen luolan tunnelma, mikä saavutettiin käyttämällä azurinsinisiä, läikkyvän kuvioisia isoja laattoja.

Neljäs remontoitava allas oli Alvar Aallon 1950-luvulla suunnittelema opetusallas. Jyväskylän rakennusvalvonta edellytti tämän tilan muutostyön ohjaamista ulkopuoliselle arkkitehtitarkastajalle, jolla on riittävästi kokemusta ja näkemystä historiallisesti arvokkaiden rakennusten suunnittelijoina. Tehtävään valittiin Sirén Arkkitehdit Oy:n arkkitehdit Jukka Sirén ja Jouni Pohto, jotka kokeneina suunnittelijoina osallistuivat tilan suunnitteluun.  Työmaalla he laativat laatoitusmalleja tilaajan, rakentajien, Museoviraston, Alvar Aalto -säätiön ja pääsuunnittelijan arkkitehtien kanssa sekä miettivät värejä ja tilan kokonaisuutta.

AaltoAlvarin laajennuksen ja muutostöiden laatoituksessa pyrittiin säilyttämään alkuperäinen ilme, tavoitellen valoisuutta, selkeyttä ja yksinkertaisuutta. Samalla haluttiin tarjota kylpylän kävijöille mielenkiintoisia, yllätyksellisiä ja miellyttäviä kokemuksia."

Muuntoaltaasta opetusaltaaseen – altaat monenlaiseen virkistykseen ja opetukseen

Kuva 1

Uimahallin laajennusosaan valmistui neliratainen 25 metrin muuntoallas, jossa on nostopohja. Kahdesta erillisestä nostopohjasta rakentuvan altaan pohjan korkeutta voidaan säätää käyttäjien tarpeen mukaan.

Kuva 2

Vuonna 1964 valmistuneen opetusaltaan koko kasvoi peruskorjauksessa, muodon ja syvyyden pysyessä samana. 

Kuva 3

Koskialtaan kookas luola suunniteltiin heijastamaan Napolin sinisen luolan tunnelmaa, mikä toteutettiin azurinsinisten, läikkyvästi kuvioitujen isojen laattojen avulla.

Kuva 4

Lasten kahluualtaan sinikirjava mosaiikki tuo altaaseen raikkaan ja elävän ilmeen.

Katse yksityiskohtiin

Pystykuva 1

Liukumäki valmistettiin lasikuidusta ja ylätasanteelle johtavat betonista valetut portaat laatoitettiin turvallisilla porraslaatoilla.

Pystykuva 2

Sinisävyiset pyöreät mosaiikit muodostavat seinään elävän aaltokuvion ja tuovat veden liikkeen osaksi uimahallin tunnelmaa.

Pystykuva 3

Portaissa käytetyt mosaiikit on valittu lisäämään turvallisuutta ja tuomaan tilaan visuaalista rytmiä. 

Pystykuva 4

Uima-altaissa käytettiin runsaasti erilaisia kouru- ja muotokappaleita, joita on saatavana mm. sarjassa LPC Combi Color II.

Pystykuva 5

Uima-altaiden laatoitukset vaativat erilaisia erikoiskappaleita, kuvassa mm. pyöreä holkkalista ulkokulmiin.

Pystykuva 6

Altaiden penkit laatoitettiin pyöreillä pienillä mosaiikkilaatoilla terävien kulmien välttämiseksi.

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä